Strona główna » Jęczmień

Jęczmień

Zielony napój i algi to budulec dla zdrowych komórek i wymiatacz toksyn dla naszych organizmów.

zielony jęczmień

Wyciąg z jęczmienia przynosi ulgę w wielu chorobach. Działa prewencyjnie przeciwko odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń, niweluje niedokrwistość (anemię), jest skuteczny w leczeniu nieżytu żołądka, chorób wrzodowych i zapalenia trzustki. Natomiast chlorella usuwa z naszego organizmu bardzo szkodliwe toksyny, które codziennie sobie aplikujemy (kosmetyki, przetworzone jedzenie, zatruta woda i powietrze).

Ale musimy pamiętać, że zarówno sok z jęczmienia jak i algi to niezwykłe, ale pokarmy – naturalne, roślinne pokarmy, które pomagają naszemu organizmowi osiągnąć stan zdrowia. 

Dają siłę do samoleczenia. 

Każdy organizm zdolny jest do samoleczenia, jednak ludzie nie dostarczają mu prawdziwych substancji odżywczych, budulca, dzięki któremu tworzyłby nowe, zdrowe komórki. Zatrute chemią środowisko i złe jedzenie nie pozostawia naszym organizmom wyboru – żeby żyć muszą pobierać substancje odżywcze z samych siebie. Podajmy im źródło zdrowego pokarmu, z którego będą mogły korzystać i nie zatruwajmy się chemicznymi lekarstwami.

JAK DZIAŁA SOK Z MŁODEGO JĘCZMIENIA?

Niedokrwistość (anemia)

W przybliżeniu jedna czwarta kobiet cierpi na niedokrwistość albo ma do niej skłonności. Wśród mężczyzn po pięćdziesiątce liczba anemików przewyższa nawet liczbę kobiet z niedokrwistością. W ostatnim czasie niedokrwistość występuje także u chłopców w średnim wieku szkolnym. Błędem jest mylenie symptomów z przeciążeniem. Dlaczego przyjmowanie dużej ilości białek zwierzęcych powoduje na przekór częstsze występowanie niedokrwistości? Do tworzenia krwi potrzebujemy jonów żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego i białka. Nawet produkty żywnościowe naturalnie bogate w witaminy niewiele dokonają, jeśli poddamy je obróbce cieplnej. Witaminy niszczy się podczas gotowania, żelazo przemienia się w trudno wchłaniany tlenek. Używanie preparatów ze zredukowanym żelazem nie wystarczy. Ponieważ prawdziwy sok z jęczmienia zawiera żelazo związane organicznie, jest ono natychmiast wchłaniane w układzie trawiennym.

Skuteczny przeciw zaparciom

Dobre jedzenie, dobry sen i dobre wypróżnianie są potrójnym barometrem zdrowia. Jeśli nie są w porządku, nadejdzie choroba. Trwające długo zaparcia prowadzą do braku apetytu, bólów głowy, zawrotów i zaburzają sen. Ofiara zaparcia ulega zmęczeniu i niestabilności psychicznej. Powtarzające się zaparcia u ludzi starszych niż 40 lat są także skutkiem zmniejszonej ruchliwości jelita grubego i zmniejszonej sprawności całego ciała. Aktywne składniki zielonego ekstraktu (przede wszystkim potas) wspierają ruch układu trawiennego i wzmacniają mięśnie zwieracza odbytu. Starsi ludzie i osoby z częściową niewydolnością żołądka i jelit mają problemy z błonnikiem w warzywach. Prawdziwy sok z jęczmienia nie zawiera błonnika i stanowi dla nich znaczącą pomoc.

Wspiera organizm w walce w rakiem

W grupie myszy z rakiem, którym podawano ekstrakt z jęczmienia doszło do zaskakująco pozytywnego przebiegu choroby. Celem badan było stwierdzenie, który składnik wyciągu ma działanie przeciwrakowe. W ten sposób doszło do odkrycia, ze komórki rakowe skutecznie powstrzymuje rozpuszczone w wodzie białko zawierające enzym SOD. Zdumiewające działanie SOD zostało potwierdzone także w USA, gdzie enzym został w warunkach klinicznych podany pacjentom z rakiem w celu zapobieżenia ubocznym skutkom radioterapii. Najważniejszą właściwością w walce z rakiem jest wzmacniający i harmonizujący wpływ napojów z trawy na organizm jako taki. Zielone napoje nie są lekiem likwidującym wirusy czy komórki rakowe. Są wspaniałym pożywieniem wspierającym jedynego prawdziwego wojownika – nasz organizm, a raczej nasz system immunologiczny. Nauka może się zapracować w poszukiwaniu przeciwrakowych mechanizmów i substancji, a mimo to nie wytworzy nic tak doskonałego jak to, co już stworzono do walki z rakiem – system immunologiczny. Dlatego najlepsze, co możemy zrobić w walce (i prewencji) z rakiem jest wzmocnienie w nas samych owego wojownika.

Ulga w innych schorzeniach

Zielony napój przynosi ulgę w wielu innych chorobach. Wysoka koncentracja potasu jest korzystna zwłaszcza w przypadkach chorób serca i układu krążenia oraz schorzeń wątroby, przy których przepisywane zwykle leki wpierają wydalanie potasu w takiej mierze, że niekiedy zagraża to zdrowiu pacjenta. Wysoka zawartość chlorofilu jest niezwykłe skuteczna przeciwko zewnętrznym i wewnętrznym stanom zapalnym. Do tych stanów należy podchodzić poważnie, ponieważ często wiążą się z rakiem.

Z powodu tych wzmacniających właściwości zielonych napojów i żywności roślinnej mówimy – nie są lekami, a mimo to uzdrawiają. Na zdrowie!

Badania wykonane przez naukowców dowodzą, że chlorofil zawarty w obu produktach oraz niezliczona ilość enzymów, witamin i mikroelementów poprawia stan zdrowia i leczy z dolegliwości. Japońscy, amerykańscy i czescy naukowcy od lat interesują się wpływem algi chlorella i ekstraktu z młodego jęczmienia na choroby cywilizacyjne. Wyniki ich badań wskazują, że substancje fitoaktywne, xantofile i chlorofil wpływają korzystnie nie tylko na leczenie chorób cywilizacyjnych takich jak np. RZS, ale osiągają doskonałe wyniki w leczeniu i wspomaganiu leczenia takich chorób jak cukrzyca, arterioskleroza, choroba Parkinsona, przyspieszona demencja, rak piersi czy rak mózgu (Badania: Nakashima Y, Oshsawa I, Konishi F ; Chen BP,Wang HC; Merchand RE, Rice CD, Yoong HF).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *